Mijn Blog

mijn eerste blog
Welkom bij de weblog van José ter Haar. Eigenaar van advies –en ontwerpbureau De Tuinen van ter Haar.Ik heb een grote passie voor niet alledaagse beplanting.
Op mijn tuinblog wil ik jullie graag op de hoogte houden van mooie tuinverhalen, tips en tricks en do’s en don’ts.

Fraaie handbestoven kruising van Hans Kramer van de Hessenhof.

Fraaie handbestoven kruising van Hans Kramer van de Hessenhof.

Van deze Helleborus in mijn eigen tuin geniet ik al vijftien jaar.
Helleborus orientalis gedijt goed in de halfschaduw. Ze kunnen in de zon staan, maar wensen dan wel wat vocht in de grond.
Verplanten vinden ze niet echt leuk. Maar zodra je merk dat het aantal bloemstelen jaarlijks terug loopt kun je ze na de bloei fors uitsteken en in nieuwe stukken hakken met een spade.
Het zijn kalkminnaars (tuinierders op klei zijn gezegend), dus geef ik ze in juni hun jaarlijkse gift. Ook een humusrijke bodem wordt op prijs gesteld.
Zodra de bloemknoppen boven de grond verschijnen knip ik als het niet vriest al het blad weg. Je ziet de bloemen dan veel beter en je verwijdert het vaak aangetaste blad.
Na de bloei verwijder ik de bloemen. Ze kunnen enorm uitzaaien. En meestal komen ze niet soortecht terug. Wil je wel zaailingen, heb dan geduld. Het kan enige jaren duren voordat ze bloeien.
Tip: heb je een grote tuin plant dan lichtgekleurde Helleborussen. De donkere varianten vallen, behalve vlak naast je huis, niet op.